DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 18.02.2024 09:20:19 

chovatelská stanice morčat Golden Bay

Srí Lanka 2017

               

 

                                                                                        Srí Lanka

                            2017

                           

 

Demokratická socialistická republika Srí Lanka, jak zní (trochu překvapivě) oficiální název této krásné a pozoruhodné země, je oddělena od jihovýchodního cípu Indie pouze Palkovou úžinou.

                           

Ostrov Ceylon, jak se bývalá britská kolonie do poloviny 20. století nazývala, je rozlohou o něco menší, než české země, nicméně populací přes 20 miliónů obyvatel naši vlast dvojnásobně překonává. Historie a kultura této fascinující země je jak nesmírně bohatá, tak i pohnutá a sahá hluboko do dávných časů před Kristem. Zatímco se na našem území převážně rozprostíraly neproniknutelné hvozdy....  v této části světa se v kvetoucích městských aglomeracích stavěly dagoby  srovnatelné svou gigantičností s egyptskými pyramidami.

Spojení na Srí Lanku je celkem příjemné ; z Prahy s přestupem v Dubaji do Colomba, jenž je městem největším, ale paradoxně ne hlavním. Tím je jeho předměstská část Srí Jayawardenepura Kotte (nebo jen Kotte). Cesta suma sumarum trvala kolem deseti hodin. Dvoumilionovému hlavnímu (nehlavnímu) městu jsme se záměrně vyhnuli (mezinárodní letiště leží asi 30 km od něj poblíž  města Negombo). Z letiště jsme ihned po vlídném odbavení imigračními úředníky (příjemná to předzvěst sinhálské národní povahy) nasedli do taxíku a vyrazili do druhého největšího města ostrova - Kandy (asi 120 tisíc obyvatel). Cesta dlouhá asi 60 km byla strašná a trvala přes tři hodiny. Jezdí se vlevo a jezdí se ... inu riskantně. Ten nejdivočejší dopravní přestupek spáchaný u nás je zde víceméně normou. Ale jsou na to zvyklí, umí v tom chodit (jezdit) - jen my středoevropané jsme na to koukali vyjeveně jak vrány. Těch je tam mimochodem mraky a je to nesmírně inteligentní pták. Do pravého dopravního vření jsme se dostali v Kandy, kde právě vrcholil buddhistický festival Esala perahera, o němž jsme věděli a nechtěli jsme si ho nechat ujít. Proto ten spěch. Byli jsme tak přivítáni otevřenou náručí toho nejautentičtějšího, co může zdejší duchovní kultura, centrum srílanského buddhismu, nabídnout. Jde o jeden z nejokázalejších, nejvýznamnějších a největších buddhistických festivalů v Asii. Vždyť Srí Lanka je po staletí baštou buddhismu - duchovního pokladu Sinhálců, 75 % obyvatel ostrova.

                            

  Kandy - před chrámem Buddhova zubu. Desítky ozdobených slonů, jdoucích v okázalých průvodech, jsou jednou z hlavních atrakcí oslav Esala perahera, stejně tak jako tanečníci v třpytivých kostýmech ... Kandy je duchovním buddhistickým srdcem Srí Lanky.

                                                           

      Sloni jsou nedílnou součástí Srí Lanky ...

                                                          

 Dalším turistickým cílem "Vysočiny" je Duewa Eliya s proslulými čajovými plantážemi.

                                                                        

  Dambula se skalními chrámy, Sigyria ....  význačná místa tzv. "kulturního trojúhelníku" ...

                                    

 

                                                                           

 

                                                                  

 

                                                                                                

 

                                                                             

 

                                                                      

                                                                 

 

  •